Tannkjøttsykdommer

Gingivitt

Tannkjøttet blir rødt og hovent og blør lett. Dette skyldes at det ligger et bakteriebelegg på tennene nede ved tannkjøttet. Blødningen og betennelsen forsvinner hvis belegget fjernes.

Dette kan du som regel greie selv med grundig rengjøring av tennene ved hjelp av tannbørsten og tanntråd eller tannstikker eventuelt mellomromsbørste. Det kan være fint å få veiledning og instruksjon av tannlegen.

 

Periodontitt

Når betennelsen gir varig skade, kaller vi det Periodontitt (pyrea). Da har det blitt dannet dype lommer langs tannroten. I lommene vil bakterier irritere og ødelegge tannkjøtt og kjeveben.
Dette kan føre til at tennene mister festet (tennene blir løse), og at man får en gradvis reduksjon av kjevebenet. Får man lommer, er det vanskelig å holde tannkjøttet rent på egenhånd og det er derfor viktig å gå jevnlig til tannlege.

 

Behandling

Hvis plakk og tannstein blir fjernet på et tidlig stadium går betennelsen tilbake. Plakk som ligger over tannkjøttranden kan du fjerne selv. Vi kan vise deg hvilke hjelpemidler du kan bruke for å fjerne plakket best mulig. Tannstein over tannkjøttranden, samt plakk og tannstein under tannkjøttranden, klarer du ikke å fjerne selv. Det må vi fjerne for deg for at betennelsen skal gå tilbake.
Vi bruker 2 hovedteknikker: Ultralydinstrument – Tannstein og plakk løsner når ultralydspissen kommer i berøring. Det spyles samtidig med vann for å kjøle ned. I tillegg bruker vi vanlige håndinstrumenter som vi skraper langs tannen