Karies og fyllingsterapi

Karies

Sukker er en medvirkende årsak til tannråte. Det er hyppigheten av sukkerinntakene og ikke totalmengden som har betydning for tannråteprosessen. Selve kariesprosessen er svært kompleks der faktorer som bakteriefloraen i munnen, kosten fluorinntak og spyttet spiller en rolle. Stadig inntak av sukkerholdig mat og drikke vil gi lang sukkertid og langvarige pH fall i munnen. For at det skal bli hull må det være et bakteriebelegg på tennene. Disse omdanner sukkeret til syre og denne syra fører til et pH fall i munnen. Det blir et syrt miljø. His det sure miljøet holder seg lenge i munnen, vil det føre til en oppløsning av tannsubstans. Det må altså være sukker og bakterier tilstede for å lage hull i en tann.

 

Hvordan forebygge hull

• Børst tennene med fluortannkrem morgen og kveld

• Rengjør mellom tennene en gang om dagen

• Skyll munnen med vann etter måltider. Da reduseres syreangrepet. En Sukkerfri tyggegummi kan også hjelpe.

• Ikke spis mellom de faste måltidene. Munnen må få hvile.

• Ekstra fluortilskudd kan være nyttig for mange. F. eks fluorskylling, fluortabletter eller fluortyggegummi. Fluor kan lagres i emaljen og gjøre den mer motstandsdyktig.

• Besøk tannlegen/tannpleieren regelmessig.

 

Behandling av hull

Et lite kariesangrep kan tilhele om forutsetningene er til stede. Dersom det blir større må karies fjernes av en tannlege og hullet må repareres.

Ikke alle hull kan sees med det blotte øyet. Røntgenbilder er derfor nyttig.

Når karies når gjennom emaljen og inn til det mykere dentinet må hullet repareres med en fylling. Dersom hullet når helt inn til Pulpa (nervekanalen) dør tannen og bakteriene kan fortsette gjennom rotkanalen og ut mot kjevebenet. Ofte får man da tannverk, men ikke alltid. En rotbehandling kan fjerne en infeksjon fra tannen.

 

Behandling av hull

Hvordan man velger å reparere en tann med hull avhenger av hvor stort det er.

Om hullet er lite er en fylling som oftest det rette valget. Dersom hullet er større kan et innlegg eller en krone være det rette valget. Dette blir ofte valgt i de tilfeller der hullet er så stort at sideveggene er for tynne ( eller mangler ) slik at tannen ikke kan bære en fylling. Noen tilfeller er tannen så skadet eller kort at man må forlenge tannen med en stift. Tannen må da være rotfylt slik at stiften settes fast i roten. På stiften settes en krone.

Før
Etter
Previous
Next